page
skorden
sv-SE
Skörden | Våra bönder

Om vår skörd

Varje höst uppnår tranbären sin rätta färg och smak och är redo för skörd. Det är vid detta tillfälle som våra odlare skördar miljontals kilo tranbär.

På hösten är det dags för skörd

Varje höst (vanligtvis från mitten av september till runt mitten av november i Nordamerika och mars till maj i Chile) uppnår tranbären sin rätta färg och smak och är redo för skörd. Det är vid detta tillfälle som våra odlare skördar miljontals kilo tranbär. Det är något av det vackraste vi vet.

Våt skörd

Många tror att tranbär växer under vatten. Det är rimligt, eftersom man vanligtvis ser bären flyta på vattenytan. Men det vi i själva verket ser är resultatet av våt skörd. Myren översvämmas med upp till 45 cm vatten kvällen innan bären skördas. Bönderna använder sedan unika skördemaskiner för att pressa bort vattnet och lossa tranbären från rankorna. Varje bär har små luftfickor som gör att det flyter upp till vattenytan. Efter detta samlas de ihop, lastas på lastbilar och transporteras för att omvandlas till Ocean Spray®-produkterna i din livsmedelsbutik.

Färska tranbär

De färska tranbär som du köper i fruktdisken varje höst kan skördas på två olika sätt. De plockas antingen under torra förhållanden eller skördas i vatten genom att försiktigt samla in bären från vinrankorna och torka dem för att säkerställa att de är av högsta kvalitet.