”Varje höst, från mitten av september till Thanksgiving i november, skördar våra odlare miljontals kilo tranbär på sina gårdar i Massachusetts, New Jersey, Oregon, i delstaten Washington, Wisconsin och delar av British Columbia och Quebec.
Tranbäret är en flerårig växt, med krypande ris och långa trådsmala stammar, som växer på sandiga myrar och kärr. I början plockades tranbären med möda för hand. Odlarna använde sedan ett slags träskyfflar, som liknade stora kammar, och lossade bären genom att ”kamma” riset. Dagens odlare använder två olika metoder för att skörda bären: torr- och våtskörd.”
Torrskörd
För att torrskörda tranbär som är avsedda för marknaden för färska bär använder odlarna mekaniska plockmaskiner som liknar stora gräsklippare. Plockmaskinens rörliga metalltänder ”kammar” riset och får bären att lossna. Bären samlas upp i en säck av tyg bakom maskinen. Säckarna med skördade bär transporteras oftast med helikopter istället för med lastbilar som skulle kunna skada riset på marken.
Våtskörd
”Tvärtemot vad många tror så växer inte tranbär under vatten. Men vatten spelar en viktig roll för denna skördemetod.
Våtskörden börjar faktiskt redan kvällen före själva skörden. Odlaren sätter det torra fältet under 45 cm vatten. Nästa dag skiljs bären från riset med hjälp av vattenhjul, eller ”elvispar”. Eftersom tranbären innehåller luftfickor flyter de lossade bären upp till vattenytan. De djupa röda bären som flyter på vattnet, mot en bakgrund av höstens färger i den omgivande skogen och den klarblå himlen, är ett storslaget skådespel. Bären samlas sedan in med hjälp av väldiga länsar av de stövelutrustade odlarna och transporteras med lastbil till en central plats där de sorteras och kontrolleras. Tranbär som våtskördats förvandlas till livsmedel- och juiceprodukter.
”Träbenet” Webb och bäret som studsade
Ocean Spray bedömer bären efter färg, storlek och färskhet ... och också – lustigt nog – efter deras studsförmåga! En tidigare odlare från New Jersey, John ”Träbenet” Webb, var den förste som lade märke till denna egenskap hos bären. På grund av sitt träben, kunde han inte bära ner bären från loftet i ladan där han lagrade dem.
Så istället hällde han dem ner för trappan och märkte snart att endast de fastaste och färskaste bären studsade hela vägen ner. De mjuka och skadade bären studsade inte alls utan blev kvar på de övre trappstegen. Hans iakttagelse ledde till att man utvecklade den första bärseparatorn, som byggde på just bärens studsförmåga, en metod som Ocean Spray fortfarande använder för att sortera bort skadade och undermåliga bär.”